陸績.明白 鹿鳴春 @呢啲嘢啊
鹿鳴春 -食記
生日早早請咗假,同友人行咗半天,仲食咗個甜品(明明我唔開心唔願意食甜嘢),再行完好多地方,晚上先約咗大班同事食飯。而佢哋知我好中菜而揀咗間尖沙咀的老店,鹿鳴春。聽就聽過「做冬食大閘蟹要去」得多,由細到大行過還沒K11的街上都唔少,上去食飯就真係第一次。食中菜最緊要就係呼朋叫友,唔係好難試得多幾味餸,而且圓桌坐起來也沒那麼興奮。
鹿鳴春 ,係一間商廈中的酒家。在街上,會見到酒家的霓虹燈招牌;再走入那舊式的大堂,更見「Peking Food Spring Deer Restaurant」的亞加力牌,這北京稱謂更見其歷史。上一層便到,推門那刻看到那多八十的陳設,不高的樓底,透白紗窗,膠地板,白光的假天花,花邊切割鏡片的柱身,好似個段香港最光輝嘅時刻,係呢間餐館,凝住了。
到了訂座的圓桌,隨則送上的就係酸菜花生,可憐同枱只有我呢個啊叔啱食。侍應快速上茶,端上的是水滾下沖的濃普洱,但係就無催過我哋落單,個人認為咁樣係好餐廳的基本要素。
雜錦冷盤
談笑間第一道送上的是冷盤,什錦的好處就係咩都有啲,上菜時五顏六色亦好看,厚薄適宜顯刀功,分別有海蜇、牛展(腱)、滷肉、甘筍及窩筍。海蜇粗大爽口,牛腱滷肉入味,甘筍窩筍清新爽口。作為一道京餐前菜,可稱得上引人入勝。
清炒蝦仁
圓碌碌的粉肉寶石,閃閃下咁真係令人垂涎,仲有個粒粒一樣齊齊整整,對我這完美主義者有太強的攻擊力。炒得乾淨,蝦香四溢,無咩多修飾,先見到師傅真功夫。
賽螃蟹
賽,有媲得上的意思,原只有炒起少魚肉多蛋白的菜式 ,卻因相頭與味道 具有魔力般的美味,與蟹肉有多分相似。呢樹炒的夠流身,唔會實的的,味道調較得適中,不需加醋也份外美味。我個人就很「呷醋」的,而且加埋醋就更似蟹。說實在,蛋比蟹各有其營養,而且蛋炒起來時要加上更多的油,睇相見到油亮亮就知。可是蛋比蟹為更易找更相宜的食材—不是蟹,卻似其外,更勝其內。
京燒羊肉
食羊與不食羊的朋友很極端,嗜羊為膻,不好亦為膻。這道菜可平衡失了點,把角度調至不好羊者那邊,反正我就吃不到重重的膻味。但濃醬汁補回不少分數,惹味而質地易沾卻不過稠。燒得也很好,肉實在嫩,帶燒出來的香。可是……還是不膻。應該很多人會愛吃吧!
砂鍋雲吞雞
嘩!好大一鍋。上枱就係講咗呢句,之後就傳來陣陣雞湯香。 端上的金屬盤具更顯此菜優雅復古 ,令佢變咗成餐重頭戲咁。雞煲得出哂味,肉易分而還剩些許雞味。雖說這是雞的菜式,但係我覺得呢道菜更重要的是雲吞與湯。
雲吞有水準,厚皮但蝦香而有大地魚味,魚粉落得剛好,帶起蝦鮮。很多人雞湯係煲得夠哂耐的,一點燥都無,令我飽飽地都啪咗三碗,而且雞湯嚟講,佢一啲都唔油。講起都想飲返碗…
酸甜蝦球
碟上橙色寶石顆顆,賣相吸引。咬落粒粒炸得鬆脆,呢種滋味比得上夠級數的生炒排骨。味道開胃,對剛品下三碗暖湯後嘅我,有種打機補咗血繼續嘅力量。風華外表,但不多留情,掛上不多不少的糖醋汁,成碟食哂,無多餘的醬汁留於碟上,淨係有一圈圈的波紋足印。真係淡淡交匯過,各不留下印…
北京填鴨
係上緊其他菜的同時,師傅已經係遠處準備好鴨一大隻喺度切,我仲不忘影低佢。好多酒樓都係搵經理、部長、甚至侍應等等唔係做廚的「二打六」頂當去切隻填鴨,起碼呢樹就有位頭戴廚帽,全白衣身的廚子落刀,襯埋個背景,就有幾分當年電影《滿漢全席》中各路廚師的影子。
上碟的填鴨,個個圓狀,片片肉皮平均,香脆肥瘦各存。仲俾一大碟醬,唔洗就住就住點。甜麵醬香濃,大荷葉餅包皮加上小生蔥,包上即食,酥油滿腔,無人頂得住。包皮呢度就比起街上吃的厚身,也沒用濕濕的蒸籠上,食落較粗豪,亦都好快令人飽水…軟軟的包皮配上香脆的鴨皮,樸實的味道配上油香滿滿的肉,不愧京菜之首。鹿鳴春將此御膳煮得剛溫不火,好樣的!
本還想點個豆沙吃吃甜,但所點嘅呢堆看起來不多的菜,已經夠份量咁殺飽胃。就如同北京姑娘般,樣白美身如燕,看輕她你就要受罪了…
鹿鳴春這老店,與我見過間間出色的老字號一樣,是一間夠火侯的餐廳。侍者為多年伙計,識do識服務,識睇穿客人眉頭眼額,未揚手人已到。味道總有種剛剛好的感覺,咸一點油一點也不,就剛剛勾到你的胃口,食落知味。賣相不會太豪太華麗,帶點古舊下的實在,是隱世高手才會大隱隱於朝,中隱隱於市。倚老賣老,也需有種高強技巧,不變應萬變的心態。一味叫創新的現世,會否明白?
另外,謝謝您們。
要知道,同事能作個面笑心恨的很容易,要作個知心知己,講得出係堅·朋友有幾多。我慶幸,在公司能遇到一班會俾我用爛gag,食字無聊冷笑話惹得工作間熱哄的您們。
Ed
呢啲嘢啊? (edyeah.blogspot.hk)
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